София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

"Shell" продаде последния си голям актив в Русия

Компанията подписа документи с "Gazprom Neft" за продажбата на 50% от "Salym Petroleum"

4 чБизнес 429

Англо-холандската компания "Shell" се споразумя с руската "Gazprom Neft" да продаде 50% от съвместното предприятие "Salym Petroleum Development".

Сумата на сделката не беше разкрита. За завършване на сделката е необходимо одобрението на Руската държава.

SPD е създадена през 1996 г. и притежава шест лиценза за добив на нефт в Ханти-Мансийския автономен окръг, вкл. Западно Салимское, Горно СалимскоеВаделипское, Южно-ЯмскоеВосточно-Шапкински и Салимски-2. Общите възстановими запаси от нефт се оценяват на 140 милиона тона.

В края на 2022 г. с решение на руския съд ""Salym Petroleum Development"" беше преобразувана в руската "Salym Petroleum Development" LLC, в която "Shell" запази 50% дял.

Преди това съдът прехвърли SPD от холандска към руска юрисдикция и наложи забрана за отчуждаване на дела на ""Shell" в съвместното предприятие.

В края на февруари 2022 г. компанията обяви планове за постепенно прекратяване на всички руски въглеводородни проекти.

В доклада на компанията се казва, че всички договори на "Shell" за закупуване на руски тръбопроводен газ и петролни продукти от Русия са приключили до края на 2022 г.

Покупките на руски петрол също са приключили до края на миналата година.

Британската компания има два дългосрочни договора с руски компании за закупуване на LNG.

SPD е последният голям актив на "Shell" в Русия.

По-рано тя загуби 27,5% в проекта"Сахалин-2", несъгласна с прехвърлянето на операторската компания под руска юрисдикция, а също така продаде мрежата си от бензиностанции в Русия на "ЛУКОЙЛ"