София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

10 стъпки на “Възраждане” за подобряване на националната сигурност

От формацията предлагат референдум за членството ни в НАТО
13 сПолитика 137 Златина Петкова

“Българската войска е основен стълб на държавността ни и трябва да бъде изградена като модерна и ефективна военна структура, способна реално и напълно самостоятелно да защитава националната сигурност и териториалната цялост на страната. Колективната отбрана, основаваща се на участие във военно-политически блокове, може да бъде поддържащ елемент на сигурността ни, но не и основен такъв. “Възраждане” е за провеждане на референдум за членството на България в НАТО!”, пишат от формацията с председател Костадин костадинов. Оттам изреждат десет точки, които ще залегнат в програмата им.

  1. Първостепенен гарант на националната сигурност е войската. Тя ще се състои от редовен и наборен състав. Пример за модерна система от редовна и наборна армия е начина, по който са организирани швейцарските въоръжени сили.
  2. Службата в наборните военни сили ще бъде в рамките на 9 месеца и ще бъде доброволна за всеки български гражданин от мъжки пол. В наборната служба ще се набляга на практическото обучение и тактическото използване на най-съвременни бойни средства и въоръжение.
  3. Ще приемем спешна краткосрочна и средносрочна програма за превъоръжаване на армията, с основен критерий – ефективност и съответствие на принципите, одобрени в доктрината за национална сигурност. В период до 2025 г. - възстановяване на всички закрити български военни поделения, дори и да са с минимален състав на първо време.
  4. Ще бъде изградена система, координираща и контролираща всички специални служби, които събират, обработват и ползват информация, чрез създаване на единен център за контрол и обмен на информация и данни.
  5. Ще бъде възстановена Гражданската отбрана.
  6. Ще бъде облекчен режимът за придобиване на оръжие – ловно и за самоотбрана, при стриктен контрол на съхранението му.
  7. Създаване на Организация за съдействие на отбраната с цел усвояване на различни военно-приложни дисциплини от младежите - стрелба, криптиране, авиоклубове и управление на безпилотни летателни апарати.
  8. Възстановяване на Гранични войски.
  9. Защита на интересите на предприятията от отбранителната ни индустрия, държавно подпомагане на проектирането и технологичното усъвършенстване на изделията на българската оръжейна промишленост, които се ползват от българската армия.
  10. Пълна ревизия на дейността и състоянието на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“; преразглеждане на регламента и засилване на контрола; възстановяване на запасите и строги наказания при злоупотреби.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!