София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

50 метра по-голямо отстояние между спасителите по плажовете това лято

Какви ще бъдат рисковете за плажуващите?

50 метра по-голямо отстояние между спасителите по плажовете това лято

Какви ще бъдат рисковете за плажуващите?

3 мОбщество 261 Галин Тозев


По-малкото спасителни постове и медицински пунктове на плажовете това лято ще доведе до опасност, както и за плажуващите, така и за спасителите. Това заяви Милена Сиракова - директор на БЧК-Варна, в ефира на БНТ тази сутрин. 

Становището й идва на фона на предложените промени от Министерството на туризма относно Наредбата за водно-спасителната дейност. Те целят да намалят разходите на концесионерите, като оптимизират по-малко натоварените плажове. 

Разстоянието между спасителните постове ще се увеличи от 100 на 150 метра, а друго предложение е да остане по един спасител на пост. 

Според г-жа Сиракова това ще доведе до повишаване на риска за плажуващите, а също така и за спасителите, които носят наказателна отговорност за работата си. Така една от практиките, за спасяване по време на мъртво вълнение, би станала неефективна, тъй като при нея единият спасител влиза да спаси давещия се, като се връзва с въже, с което вторият спасител може да го изтегли на брега. 

Наредбата за водно-спасителната дейност, която не е била променяна от 1996г. насам, ще сблъска спасителите с подобни казуси, заради новите промени. А според г-жа Сиракова, те трябва да се въведат след обстойна оценка на риска от специалисти. БЧК-Варна вече са внесли становище в Министерството на туризма и очакват тяхното решение.