София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

АМЕРИКАНЦИТЕ ПРАЗНУВАТ ДЕНЯ НА БЛАГОДАРНОСТТА

ПРАЗНИКЪТ ВОДИ НАЧАЛОТО СИ ОТ 1863 ГОДИНА

7 годиниОбщество 183 Боряна Райчева

Днес американците честват Деня на благодарността. Празнува се на четвъртия четвъртък на месец ноември и е обявен за ден за благодарност за реколтата и всичко хубаво през изминалата година. Ето и няколко любопитни факти около американския празник.

През 1863 г. президентът Линкълн обявява Деня на благодарността за национален празник. Първият Ден на благодарността обаче се е провел през есента на 1621 г. и е честван с индиански пиршества - танци, игри, ядене. По случай празника, който събира семействата пред телевизорите, се изобретяват и първите доставки на храна по домовете. Този ден е причина да се появят пакетираните ястия. По случай телевизионната вечеря, компанията пакетира 260 тона пуйки в 5000 тарелки, които да бъдат доставени. Тази идея идва от самолетните компании, които сервират пакетирана храна. Традиционната храна на трапезата е пуйка. По този повод в Aмерика е имало и дебат дали е възможно президентът да помилва пуйката, като през 1947 година президентът Труман се смилил над един представител на пернатия вид. Други историци твърдят, че президентът Абрахам Линкълн през 1860 г. помилва пуйката, която е била домашен любимец на сина му.
Повече от 46 милиона пуйки се изяждат в Америка, което е равностойно на населението на Испания. Теглото на пуйките, отглеждани в Америка за една година се равнява на тежестта на 10 сгради, тип "Емпайър Стейт Билдинг".