София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 12 °C
Варна 15 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ангелкова: Туроператорите ще фалират, ако не им се даде време да връщат пари

Министърът на туризма постави въпроса на заседание на правната комисия

Ангелкова: Туроператорите ще фалират, ако не им се даде време да връщат пари

Министърът на туризма постави въпроса на заседание на правната комисия

2 месецаПолитика 4 Ивана Иванова


Министърът на туризма иска да се даде едномесечен отлагателен срок на туроператорите за възстановяване на сумите за нереализирани почивки, биха стартирали поредица от фалити. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дебата по второто четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Ангелкова: Чака се одобрение от ЕК за възможности за ваучери до 25 хиляди евро за малките фирми

Отговори на най-важните въпроси за пътуванията на фона на епидемията от Covid-19

"Става въпрос за предложение, което сме направили във връзка с възможността туроператорите да стартират възстановяването на сумите към потребителите, които не са могли вследствие на извънредното положение и на ситуацията не само в България да реализират своята почивка или ваканция, която са предприели с организирано пътуване. На практика след 13 юни да има възможност туроператорите да възстановят сумата на потребители при тяхно желание. Даваме възможност препоръки потребителите да предпочетат ваучер до 24 месеца или отлагане на пътуването", коментира още Ангелкова. 

По време на заседанието правната комисия даде възможност да се намалява размерът на наемите за държавни имоти. 

Намаляване на наемите според приетите текстове ще може да се прави по решение на Министерски съвет, министрите, областните управители и други ведомства. Тези органи ще могат да вземат решение за намаляване на размера на наемите или за освобождаване от заплащането им изцяло или частично на отделни категории физически и юридически лица.

Разпоредбата ще се прилага само за тези физически и юридически лица, които са преустановили или ограничили дейността си вследствие на мерките и ограниченията, прилагани по време на извънредното положени.