София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Антиките, изкопани от иманяри, се “изпират”, като се представят, че са били на графове и барони

Интервю на председателя на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет за 24 часа
1 месецОбщество 7

Съществуват множество аукционни къщи в Западна Европа, през които се “изпира” произходът на вещи, изкопани от иманяри в България. Те се изнасят нелегално до там, предлагат се на съответния аукцион с напълно фалшив документ за произход. Например, че предметът е бил част от колекцията на граф или барон Х от 1850 г., та до днес и сега неговите наследници са решили да го продадат. “По случайност” купувач се оказва или известен български колекционер, или някое негово подставено лице. След това предметът се внася вече “законно” и става част от колекцията също “напълно законно”. Това каза Мария Карагьозова, председател на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет за 24 часа.

"Ангел Папалезов е началник на сектора от неговото създаване като отделно звено в ГДНП, около 2008-2009 г. и е такъв до момента на обиска и повдигнатото му обвинение. И през трите мандата на ГЕРБ е несменяем на поста си. Той не наследява Кирил Христосков, последният управител на Фондация “Тракия”, както беше тиражирано в много медии. Христосков не е бил служител на МВР, а на отдел в Държавна сигурност, който е работил и по тази линия до началото на 90-те години на миналия век", каза тя.

"Случаят не бива да се политизира. Опитът, който Ангел Папалезов има, едва ли е свързан по какъвто и да е начин с коментираните СРС-та. Не съм запозната в детайли с вътрешнонормативната уредба на МВР, но е странно специализиран служител по направление културни ценности да участва в проверки за СРС-та", допълни Карагьозова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!