София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Арх. Дионисий: В разделното време между мафията и народа, Светият Синод взе страна

Духовникът коментира пред Фактор. БГ отговорът на църквата към управляващата партия
16 мОбщество 849

В днешното разделно време между мафията и народа, Светият синод взе страна и тя не е тази на миряните. Между 1934-1944 г. партиите са забранени. Дори тогава цар Борис III не е постигал такива ефекти върху Светия синод. Видно от това е инициативата, която двама митрополити подемат за спасяването на български евреи. Според устава БПЦ може да ми наложи забрана за богослужение за 6 месеца. В същото време някои митрополити видяха вратата на Светия синод едва когато бяха избрани за владици. Това коментира арх. Дионисий за Фактор.БГ.

"Недопустимо е днес те да раздават оценки на един или на другиго. Аз съм обявен за „подсъден клирик“, но на чий съд? На такъв, който никога не се е състоял. През 2017 г. излязох на площада и се обявих срещу изгонването на отец Паоло Кортези от България. Тогава, заради мои приказки на площада, някои хора си мислеха, че ще бъда прокуден и завинаги ще забравят за мен. Това няма как да се случи, защото винаги съм с обществен ангажимент към страната си. Тогава излезе съобщение на сайта на Светия синод, според което е взето решение да ми се повдигне църковно-наказателно дело. В синода не си четат правилника, според който първо трябва първо да бъда обвинен. Подобно обвинение към този момент не е повдигано никога“, каза още свещеникът.

Светият синод към Българската православна църква отговори на писмо, изпратено от ПП ГЕРБ по повод действията на архимандрит Дионисий. Припомняме, че свещеникът е част от протестите и всяка вечер е със стачкуващите, за да изрази своето несъгласие със случващото се в държавата. От БПЦ написаха, че от 2017 г. той няма право да води богослужения и се разграничи от неговите позиции.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!