София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Асоциацията на заведенията: Чухме, че намалението на ДДС е зле, тогава кажете кое е добре

Председателят Ричард Алибегов коментира отварянето на клубове и барове

Асоциацията на заведенията: Чухме, че намалението на ДДС е зле, тогава кажете кое е добре

Председателят Ричард Алибегов коментира отварянето на клубове и барове

12 сИкономика 1112 Ивана Иванова


До момента заведенията работят с 30% от капацитета си, тоест само с външна градина, ако тази мярка беше останала в този си вариант щеше да е много сложно за бизнеса. Това отваряне на 1 юни ще даде много въздух и ще даде въздух на колегите, които нямат градина и не работят до момента. По-важната мярка, която успяхме да постигнем е отварянето на клубната сцена от 15 юни. Това каза председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов в ефира на БНТ. 

"Клубовете се очакваше да отворят през септември, а те са 30% от нашия бранш. Барове, клубове и дискотеки са затворени от март и ако това беше продължило още месец-два собствениците нямаше да издържат. В момента работят около 50% от заведенията в страната, имайки предвид клубната сцена, която не работи, някакъв процент нямат и градини, а някои няма и да отворят. Около 20% са фалиралите заведения до момента, на които броят щеше да се увеличи ако не бяха предприети тези смели мерки от страна на правителството и не беше свален данък добавена стойност", коментира Ричард Алибегов.

"Безпрецедентно се увеличава минималната работна заплата за България като цяло, това са 36% увеличение на 800лв. за нашия сектор. Това беше една от идеите ни. Ние никога не сме работили със ставка 9% и не можем да кажем как е, но със сигурност ще е много по-добре", каза още той. 

Алибегов коментира, че се чуват всякакви критики за намалението на ДДС, дори и президентът Румен Радев. "Важно е, че се взе смело решение. Ние чуваме, че намалението на ДДС е зле, тогава кажете кое е добре. Никой не дава предложения за сектор с над 300 000 души заети, който е единственият сектор в България, който беше изцяло стопиран", допълни той.