София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

БАРАК ОБАМА СЕ ЗАКАНИ НА ГЕРМАНИЯ

АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ МОЖЕ ДА ОТТЕГЛИ УЧАСТИЕТО СИ В G-7, АКО БЕРЛИН ПУБЛИКУВА СПИСЪЦИТЕ СЪС СЛЕДЕНИТЕ ОТ БНД ПО МОЛБА НА АНБ АВСТРИЙСКИ И ФРЕНСКИ ПОЛИТИЦИ
6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

На фона на отново разгорелия се скандал за покрай следенето на немски граждани от АНБ, подпомогнати от колегите си от Федералната разузнавателна служба на Германия /БНД/, G-7 може да се превърне в среща на „Голямата шесторка”. В немските медии се появи информация, че президентът на САЩ Барак Обама възнамерява да се откаже от участие в срещата, ако Берлин реши да публикува списъците на следените обекти, изискани от АНБ.

„В Берлин се носят слухове, че Обама може да се откаже от участие в срещата на G-7, ако тези списъци бъдат публикувани”, пише журналист от немското издание Bild. Белият дом обаче категорично опроверга тази информация. „Заявяваме съвсем ясно: не сме заплашвали, че ще оттеглим участието си от „Срещата на седемте” и дори не сме предполагали такъв развой на събитията. Всяко друго твърдение е невярно”, гласи отговорът на американското правителство.

Таблоидът подчертава, че политиците обикновено отричат всичко, но опровержението е дипломатически способ за изразяване на закана.

Неоспорим факт впрочем е и това, че върху репутацията на САЩ ще бъде нанесен мощен удар, ако обектите за проследяване от АНБ бъдат огласени, за каквото настояват пред Ангела Меркел членовете на парламента.

Припомняме, че в средата на април т.г. в Германия избухна шпионски скандал. Немските медии съобщиха, че АНБ е използвала техническите възможности на БНД, за да следи френските и австрийските политици. В публикациите ставаше въпрос и за представители на крупни европейски корпорации.

Парламентарната комисия за разследване дейността на БНД изпрати обръщение до немското правителство с искане да й бъдат предоставени списъците с всички следени обекти. Засега канцлерът на Германия не е коментирал проблема, но се предполага, че ситуацията ще се проясни на 7 юни в немския град Елмау. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!