София 23 °C София 23°C - ясно небе Велико Търново 26 °C Велико Търново 26°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - предимно облачно Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно облачно

Байдън одобри присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Това е най-значимото разширяване на военния алианс от 90-те години на миналия век
4 мПолитика 307 Кристияна Стефанова

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа документите, с които се съгласява за  присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, съобщи "Ройтерс".
 
Това е най-значимото разширяване на военния алианс от 90-те години на миналия век.
 
Присъединяването на двете скандинавски държави е поради руската инвазия в Украйна.

Байдън подписа американския "набор от документи за ратификация", приветствайки двете страни, което е последната стъпка за одобрението им от страна на Съединените щати.

"Вярвам, че това беше и е повратен момент за алианса и за по-голямата сигурност и стабилност не само за Европа и Съединените щати, но и за целия свят",каза Байдън отнсоно разширяването на НАТО.

Миналата седмица Сенатът на Конгреса на САЩ подкрепи разширяването на алианса с огромното мнозинство от 95 "за" и само 1 "против", което е рядка проява на двупартийно единство в силно разделения Вашингтон.
 
Сенаторите от Демократическата партия, както и тези от Републиканската партия категорично одобриха членството на двете скандинавски държави, определяйки ги като важни съюзници, чиито модерни армии вече работят в тясно сътрудничество с НАТО.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!