София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Без частни училища и родители в Националната програма "Отново заедно"

Педагогически специалисти ще бъдат командировани без право на командировъчни пари
26 дниОбразование 29 Антоанета Начева

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно". Това съобщиха от Министерството на образованието във връзка с постъпили въпроси. Припомняме, че по тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка.

Относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде дискриминация, от министерството на образованието посочват, че в програма "Отново заедно" са формулирани само примерни критерии за подбор на децата. Педагогическите съвети ще имат свобода да определят конкретните критерии, по които ще се решава кои ученици да бъдат изпратени на почивка.

Придружаващите педагогически специалисти ще бъдат командировани от директорите, но без право на командировъчни пари. Те могат да получат възнаграждение единствено по силата на писмен договор с туроператора, като министерството не може да бъде страна в този договор.

Учениците и ръководителите им ще бъдат застраховани в рамките на целите 6-дневни почивки.

По-ниската цена, предложена от туроператор, не може да е критерии за избор на оферта, заявиха от МОН. А на въпроса "Защо парите по програмата, 15 милиона лева, не са дадени за детската болница или за лечение на деца в чужбина" от ведомството уточняват, че сумата е предвидена целево за подпомагане на туристическия сектор и образователната система няма избор да ги насочи към други дейности.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!