София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

"Бионтек" подава заявление до ЕС за ваксини за деца от 12 до 15 години

Понастоящем ваксината е одобрена само за хора на възраст над 16 години
2 мЗдраве 305

Германската лаборатория Бионтек скоро ще подаде заявление до ЕС за одобрение на нейната ваксина срещу Covid-19 за деца на възраст от 12 до 15 години и очаква тя да бъде одобрена през юни.

„В Европа сме на последния етап от изпращането на данни от клиничните изпитвания до Европейската агенция по лекарствата (EMA) и процедурата трябва да отнеме четири до шест седмици“, каза съоснователят и директор на лабораторията Угур Сахин пред германското списание Der Spiegel.

Понастоящем ваксината е одобрена само за хора на възраст над 16 години.

Бионтек и техният партньор Pfizer подадоха петиция в САЩ в началото на април за разширяване на одобрението за спешна ваксина на юноши на възраст от 12 до 15 години.

Исканията за одобрение се основават на данни от клинично изпитване от трета фаза за тази възраст, публикувано в края на март, което "показва, че ваксината е 100% ефективна" за предотвратяване на болестта, съобщиха от лабораториите.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!