София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

BIRD: Протестиращи са подслушвани, щели да правят държавен преврат, финансиран от Божков

Разследването показва документ, в който са описани подробно прокурорски разсъждения

През лятото на 2020 г. в разгара на протестите прокурори от Специализирана прокуратура искат разрешения за прилагане на СРС във връзка с досъдебно производство за ОПГ, целяща преврат, престъпление по Чл. 95. от Наказателния кодекс. Престъплението е тежко и се наказва с над 10 години затвор, което оправдава прилагането на СРС ако съдът ги разреши.

По това прилагане на СРС са засечени контакти и са установени самоличностите на голям брой активисти на антиправителствените протести от миналото лято от различни организации – “Изправи се БГ”, “Системата ни убива”, организацията на генерал Шивиков, “Отровното трио” и други. Те са определени от спецпрокурорите като ОПГ, което цели да завземе властта със сила.

BIRD се сдоби с документ, в който са описани подробно прокурорските разсъждения на тази тема. Става дума за прокурорско искане и обосновка за продължаване на СРС спрямо Тихомир Валериев Василев – активист близък до “Изправи се, БГ” на Мая Манолова.

В документа се описва събраната информация с подслушване на телефона на същото лице от 17.08 до 14.10.2020 г. Искането е изготвено от прокурор Попов и разписано от прокурор Ив. Първанов. Проверка на БРРД установи от публичните регистри на декларациите на магистратите и от публичния регистър на ВСС на командированите магистрати, че става дума за двама прокурори, които са командировани в СП от Районна прокуратура – София: Николай Йорданов Попов – син на бившата вицепрезидентка Маргарита Попова и Иван Валериев Първанов – син на бившия зам.-главен прокурор Валери Първанов (при Борис Велчев).

Прокурорите стъпват на оперативна информация получена в ГДБОП, че в гражданските протести са внедрени провокатори, които са организирани и платени от Васил Божков – Черепа. Тази “опорна точка” на прокуратурата всъщност е публична и беше огласена заедно с фрагменти от публикувани СРС-та миналото лято.

“В ГДБОП – МВР, отдел „Н” е постъпила оперативна информация за лица подготвящи извършването на провокативни действия по време на провеждането на граждански протести с цел възникването на масови безредици. Според получената информация, същите тези групи се финансират от лица и фирми от обкръжението на лицата Васил Божков.

Всички цитати от документа са изписани така, както са изписани, без корекции.Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!