София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Бисер Петков: Не се очакват трусове в управлението

Министърът се надява протестите да приключат

Бисер Петков: Не се очакват трусове в управлението

Министърът се надява протестите да приключат

2 годиниОбщество 16 Боряна Райчева


Надявам се протестите да приключат, след като се приеме законодателството, насочено към кората с увреждания. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

„То вече е в ход – миналата седмица социалната комисия подкрепи единодушно проекта на Закон за хората с увреждания. Предстои на второ четене разглеждането на законопроекта за Закона за личната помощ. Готов е за разглеждане от правителството и Законът за социалните услуги”, каза Петков

Социалният министър коментира, че е приел оставката на вицепремиера Валери Симеонов, като морален акт.
"Това беше настояването, това беше общественото очакване и то получи отговор. Това е личен акт, не бих могъл да коментирам момента, в който е изразен. Не очаквам трусове в управлението. След заседанието на малката коалиция днес, ще има яснота как ще се процедира оттук насетне – кога ще се разглежда оставката в НС, каква ще бъде съдбата на вицепремиерският пост”, посочи Петков.

Бисер Петков уточни, че председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания ще остане той, въпреки подадената оставка на Валери Симеонов. Той коментира и разцеплението в редиците на майките на деца с увреждания.

Министърът на труда и социалната политика заяви, че никога всички пенсионери не са получавали коледни надбавки, те винаги са била насочени към тези с по-ниски пенсии и винаги е били обвързана с линията на бедност. Бисер Петков посочи, че българското законодателство е щедро на отпуски, свързани с майчинството.

„Ние сме държавата, която има най-дългия отпуск за майчинство в ЕС. Постави се въпроса дали в сегашната конюнктура и острият недостиг на работна сила на пазара на труда, трябва да е толкова дълга продължителността. Позицията на правителството е, че би трябвало да се насърчават майките да се връщат по-бързо на пазара на труда. Това вече се прави, от 1 юни 2017 г. има възможност, ако се върнеш на работа, да получаваш 50% от обезщетението. Това като мярка работи. Броят на жените, които се връщат на работа се увеличава”, заяви Петков.

Петков допълни, че ако парите за майчинство през втората година се увеличат, жените няма да бъдат насърчени да се върнат по-рано на работа.