София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Близките на Навални са заплашени със затвор

Това каза ръководителят на адвокатската колегия "Грибаков, Поляк и партньори".

Близките на Навални са заплашени със затвор

Това каза ръководителят на адвокатската колегия "Грибаков, Поляк и партньори".

15 мПолитика 1069 Борислава Миткова


Близките на Алексей Навални са заплашени от затвор, ако са изнесли бутилка със следи от отровно вещество от Русия, знаейки за съдържанието му. Това каза пред РИА Новости Александър Грибаков, ръководител на адвокатската колегия "Грибаков, Поляк и партньори".

По-рано в профила на Навални в Инстаграм се появи изявление, че „Новичок“ е намерен върху бутилки от стаята на хотела в Томск. Той също така съобщава, че след като неговите сътрудници научават за хоспитализацията му, те се обаждат на адвокат, качват се в стаята, от която току-що е излязъл, и започват да снимат, описват и събират всичко, което са намерили там.

По-рано публикация на „Проект“ съобщи, че бутилка със следи от токсично вещество вероятно е изнесена в Германия от колежката на Навални, Мария Певчих, която го е придружавала на пътуването до Сибир. В същото време основателят на фондация "Кино за мир" Яка Бизил, който организира транспортирането на Алексей Навални до Берлин, каза пред „Билд“, че бутилките с вода от хотелската му стая в Томск са доставени от германски спасителен самолет до Берлин по искане на ръководителя на щаба на Навални.

Грибаков твърди, че за незаконното придвижване на токсични вещества през границата, близките на блогъра могат да получат до седем години затвор съгласно член 226.1 от Наказателния кодекс на Русия.

"Ако те са знаели, че бутилката съдържа останки от отровно вещество. Все още е рано да се говори за каквато и да е отговорност, тъй като дело не е образувано, извършва се само предварителна проверка, доколкото знам от източници", допълни още Грибаков пред РИА Новости.

В същото време адвокатът отбеляза, че не разбира защо най-важните доказателства са изнесени от Русия.

"Ако тази бутилка наистина е съдържала отровно вещество, ако наистина е била изнесена извън Руската федерация, тогава изглежда странно защо най-важните доказателства са изнесени извън нашата страна", каза той.