София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

БОЕЦ с документи: Бащата на Б. Йовкова да обясни произхода на внесени от него 1, 75 млн. лв. в брой

От сдружението искат отговор от НАП

БОЕЦ с документи: Бащата на Б. Йовкова да обясни произхода на внесени от него 1, 75 млн. лв. в брой

От сдружението искат отговор от НАП

1 месецОбщество 8134Боряна Райчева


След като още вчера в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" Георги Георгиев от БОЕЦ даде заявка, че ще изнесат информация относно случая "Къщата в Барселона", днес председателят на гражданското движение публикува на страницата на БОЕЦ следното (публикуваме текста без редакторска намеса):

 БОЕЦ публикуваме два нови документа, от които става ясно, че през 2015г. капитала на фирма Ema Bgs SL.е вдигнат с 1 750 000 евро. Това става на два пъти, като първият път капитала е увеличен с 1 000 000 евро и след това с още 750 000 евро. И двата пъти Георги Станков Йовчев (баща на Борислава Йовчева, свързана с премиера Бойко Борисов) е внесъл половината от тези суми, като физическо лице, а другата половина са внесени от кипърската офшорка Palms Enterprises, чийто пълномощник е близкият до управляващата в България партия ГЕРБ бизнесмен Йордан Христов, който е в общи дружества със Силвия Николова.

Palms Enterprises e съсобственик с община Приморско в дружеството „Спортни имоти Приморско“ АД. В управлението на същото дружество от 2008 до 2011 г. е влизал близкият до Бойко Борисов (премиер на България) бизнесмен Иван Саздов. Георги Йовчев към 2015г.  е и управител на Ema Bgs SL, а фирмата е собственик на луксозният бутик на марката Ermano Scervino в Барселона Той е част от активи за 5 милиона евро, за които испаснката прокуратура и каталунската антикорупционна полиция  водят разследване за пране на  пари свързано с премиера Бойко Борисов. Cлeд кaтo кaтaлунcкия вecтник Еl Pеriоdiсо публикувa инфoрмaция зa рaзcлeдвaнeтo минaлия пeтък, мaгaзинът внeзaпнo бeшe зaтвoрeн и рaбoтници изнecoхa cтoкaтa, както стана ясно от видео публикувано от сайта Биволъ, които разкриха и че русенският СИК-аджия Илиян Пенев е наследил бизнеса на фирма Ema Bgs SL, като съпругата му, Миглена Николова е управител на магазина и от нейният инстаграм профил става ясно, че е свързана с Цеци Красимирова, близка   на убитият в Амстердам Косьо Самоковеца.

Публикуваме двата документа, от които става ясно, че през 2015г. Георги Йовчев е внесъл, като физичско лице  общо 1 750 000 лева в капитала на Ema Bgs SL;

Георги Станков Йовчев е бивш водопроводчик  от Сандански и от публичните регистри и данни става ясно, че няма бизнес, или продажба на имоти, или други официални доходи, с които може да оправдае и обясни произхода на  внесените от него 1 750 000 лева в брой. 

В тази връзка днес БОЕЦ внесохме сигнал в НАП с вх. № М-92-00-241/27.2.2020 г.  В сигнала се посочва:

ДО:  НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ – ГАЛЯ ДИМИТРОВА – ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

 С И Г Н А Л

За съмнения за незаконни и укрити доходи, неплащане на данъци, данъчни и финансови престъпления.

 

„…От следните приложени по-долу публично достъпни документи става ясно, че  вдигането на капитала на дружеството Ema Bgs SL. през 2015 г. на  два пъти – веднъж с 1 млн. евро, а втория път – със 750 хил. евро е станало, като  Георги Станков Йовчев и кипърското офшорно дружество Palms Enterprises (описано по-горе в сигнала) внасят равни вноски и при двете увеличения на капитала. Palms Enterprises и Георги Станков Йовчев внасят първият път през 2015г. по 500 000 евро и при второто вдигане на капитала на Ema Bgs SL.  Георги Станков Йовчев и Palms Enterprises внасят по 375 000 евро. Общо при двете операции Георги Станков Йовчев е внесъл, като физическо лице в дружеството Ema Bgs SL 875 000 евро, или около 1 750 000 (един милион седемстотин и петдесет хиляди) лева.

БОЕЦ считаме, че за въпросното лице има обосновани съмнения, че не може да бъде доказан произхода на тези средства, както и че върху тези доходи не са платени дължимите по закон данъци. От публично достъпните регистри и данни не става ясно от къде и как Георги Станков Йовчев е придобил средства в размер на 1 750 000 лева.  В случая, както и по отношение на останалите лица  и фирми свързани с тези сделки и финансови операции има съмнения за данъчни и финансови престъпления, както и за схема за пране на пари придобити по престъпен начин.

   БОЕЦ изискваме от НАП да извърши съответната проверка касаеща всички предоставени от нас факти и обстоятелства, като извърши необходимите ревизии и проверки на всички описани в сигнала фирми и лица, като физически такива, както по отношение на декларираните от тях доходи, така и за произхода на средствата за извършените сделки и финансови операции и дължимото плащане на съответните данъци.

                                                                                                                                                   27.02.2020г.                Георги Георгиев – председател на УС  на ГД „БОЕЦ”

Изключително важно е да се проследи произхода на средствата в тази схема за пране на пари и финансови измами, като испанската прокуратура вече е установила, че Борислава Йовчева демонстрира стандарт на живот несъответстващ на нейните доходи и реални възможности да докаже произхода на своите средства. Това, че Борисов е осигурил на своята любовница и детето и луксозен живот чрез сложна схема за прикриване на раелният собственик на тези имоти и милиони е трудно, но не и невъзможно за доказване. Но това, че Георги Йовчев и Борислава Йовчева няма как да докажат 1 750 000 лева доходи  е лесно проверимо и доказуемо. Сега НАП и Финансовото министерство са на ход.

Припомняме, че до момента след публикациите на El Periodico НИКОЙ не е задал на премиера Борисов директно въпроса – имате ли връзка с бившата манекенка Борислава Йовчева и вие ли сте баща на детето и?

Продължаваме!