София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Богомил Николов: Отваряйте прозореца нацяло за добро проветряване

"Достатъчни са 1-2 минути, по 1-2 пъти на ден, а не да стои открехнат с часове"

1 мИкономика 411 Калоян Ненчев

"Във видеото прозорецът беше отворен, което прави впечатление. Това е най-лошият начин за проветряване през зимата. Нито проветрявате, нито пазите топлината. Начинът е широко отваряне на прозореца, 1-2 минути. Но да стои с часове открехнат ще ни причини главоболия като видим сметките за отопление. Малко хора го знаят", заяви в ефир Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

"Светлоотразителното фолио зад радиатора е евтино, с малко пари се получава добър ефект. По-голямата част от енергията ще отива навътре към стаята. Едно е да спестите от едно нещо за един път, друго е да спестите от 10 неща за дълго време. Разчетите на специализирани организации показват, че е постижимо да се спестят 20-25% от общата сметка", допълни той.

"Бойлерът например, той консумира много енергия. Не е нужно да се затопля водата в него на маск. Достатъчно е да се завърти до средата, което е 60°. Ако ни трябват дълги душове това трябва да ни накара да се замислим. Колкото по-кратко се къпем, толкова повече няма да се налага температурата да е докрай", посочи експертът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!