София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Боил Банов: Борисов ме е назначил като министър, а не Вежди Рашидов

28 млн. лв. допълнително за култура в Бюджет 2021г., отделно 25 млн. лв. ще се дадат само за кино
5 мЕвроком 667

Министърът на културата Боил Банов коментира, че министър го е направил премиерът Бойко Борисов, а не председателят на парламентарната Комисия по култура Вежди Рашидов. Това каза той в ефира на БТВ, след коментара на Рашидов, че той е направил Банов министър

"Започнах отсреща масово да качвам моите онлайн срещи, само че трябваше да се съобразя дали и отсреща имат желанието. Изтеглил съм текстове в промените на Закона за радиото и телевизията, защото десетки хора се обявиха против твърде дългите мандати на генералните директори на медиите. Аз слушам общественото мнение", коментира Банов за онлайн срещата с директора на БНР Андон Балтаков.

"Не планираме и не обмисляме затварянето на театрите, оперите и кино салоните. Местата са защитени за зрителите. По-скоро сега промените идват след болен персонал, технически лица. Народният театър сам прецени да затвори врати, ние сме ги оставили сами да преценят. Ние сме осигурили възнаграждението им", каза още Банов.

"Сериозно помогнахме на независимия сектор, защото програмата, която се разглежда дава възможност . В областта на културата е помогнато на всички и то сериозно, а и не само за възстановяването, но и за реализацията. Културата е защитена достойно, включително и с международната реализация. Въпросът е да направим крачка към бъдещето и когато пандемията отмине да сме в готовност. Ще има пари за съвместни европейски проекти, както и дигитализация. 28 млн. лв. се дава допълнително за култура, а отделно 25 млн. лв ще се дадат само за киното", обясни министърът.