София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Божанков: БСП внесе жалба в Конституционния съд заради онлайн депутатите

Според опозицията гласуваните в този период закони са нелегитимни
9 мЕвроком 252

БСП внесе жалба в Конституционния съд срещу възможността депутати под карантина да участват в заседанието на парламента дистанционно. Това съобщи народният представител от БСП Явор Божанков по време на брифинг в Народното събрание.

„Според нас Конституцията и практиката на Конституционния съд казва, че решенията и започването на заседанието се осигуряват от повече от половината присъстващи народни представители. Това гарантира, че решенията на народните представители са легитимни и легални. Според нас този акт на управляващите свежда ролята на народните представители до формалност. Практиката показва, че виртуалните депутати не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум“, каза още Явор Божанков.

Депутатът посочи, че е възможно решението на Конституционния съд да постави по въпрос всички решения на Народното събрание в този период.

Припомняме, че след промяна в Правилника за работа на парламента депутати, постави под карантина заради COVID-19, могат да взимат участие онлайн в пленарните заседание, ако един ден по-рано са подали заявление за това. До промяната се стигна след трудности в осигуряването на кворум в пленарната зала.