София 2 °C
Велико Търново 7 °C
Пловдив 6 °C
Варна 8 °C
Бургас 10 °C
Начало Новини Предавания На живо

Брекзитът спря отпуските в екипа на Борис Джонсън

Даунинг Стрийт готви предсрочни избори, ако няма сделка с ЕС

16:07 ч. 09.08.2019 г.Политика 9

Началникът на кабинета на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън е отменил отпуските за правителствените съветници до 31 октомври, когато е датата за Брекзит.

„Това повдига спекулации, че Даунинг Стрийт се готви за предсрочни избори след излизането на Великобритания от ЕС без сделка“, констатира в. The Guardian.

Чиновниците са получили имейл от старшия съветник на новия премиер Едуард Листър в четвъртък: „Никой да не излиза в почивка, изключения ще има само за тези с резервации“.

„Трябва да се свърши сериозна работа и трябва да се съсредоточим върху работата“, гласи съобщението. Указът разгневи получателите, според които са „изтощени и изправени пред безпрецедентна натовареност“.

Според американското издание Politico високопоставените чиновници се връщат от отпуските или ги отменят. „Това е сериозен период за страната, имаме привилегията да вършим тази работа и да вървим спокойно напред“, каза един от служителите.

Същевременно лейбъристите и либерал-демократите, които са срещу Брекзит, обсъждат формиране на коалиция срещу излизането от ЕС без споразумение.

Пресслужбата на Борис Джонсън отказа да отрече за предсрочни избори през ноември, ако се стигне до вот на недоверие за кабинета му през септември.