София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЦИК е готова за местните избори

Подадени са 69 сигнала и са заведени 230 жалби

7 месецаИзбори 2019 2 Боряна Райчева


Около 60% от членовете на общинските и на секционните избирателни комисии са работили и на предишни избори. Централната избирателна комисия - ЦИК е готова за местните избори, коментира пред БНР Стефка Стоева, председател на ЦИК.

"Този път проведеното обучение беше изключително сериозно. Миналата седмица, само в рамките на пет дни, членове на ЦИК посетиха всички 28 областни центрове в страната и проведоха обучение на членовете на ОИК. На тези обучения имаше членове на МВР, на пожарната, на ГРАО, на информационно обслужване, на областни и на общински администрации", обяснява тя.

Стоева очаква в изборния ден да има проблеми и нарушения, "надявам се обаче те да са от такова естество, че да не водят до касиране на вота. Надяваме се да бъдат овладявани своевременно и професионално".


Досега в ЦИК са подадени 69 сигнала и са заведени 230 жалби, "преобладават тези, свързани с регистрацията на кандидати, с нарушения в предизборната кампания, с неизпълнението на споразумението между БНТ и политически партии, което за първи път виждаме на избори".

Стоева чака края на изборите и ЦИК ще излезе с препоръки към законодателната власт, "след като отчетем резултатите и изготвим нашите анализи, ще се обърнем към народните представители, ще поставим проблемите, тяхна е политическата воля какви решения ще предприемат".

Според председателят на ЦИК трябва да има постоянна изборна администрация, но не в обема, в който е в момента. „Електронното гласуване е бъдещето, но не трябва да е за сметка на сигурността на вота”, подчерта Стоева.