София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

По думите му 13 са хоспитализирани за София със завършен цикъл, а двама са починали
1 мЗдраве 592

Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват“. Това заяви д-р Георги Миндов в ефира на bTV. По думите му 50% от хората в реанимация загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока.

"По-малко заболяват, но повече умират. „Делта“ вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година – на кърмачетата“, отбеляза Миндов.

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни. Относно колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, той отбеляза, че процентът е много нисък.  "Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0,05%“, констатира специалистът.

По думите му рекламираните от Министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят. За София около една или две зони работят, реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти. Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко COVID зоните нямат покритие в цялата страна“, допълни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!