София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Даниела Петкова: Нормално е за всеки пенсионен фонд, когато има криза да има отрицателна доходност (ВИДЕО)

"Едно е сигурно - след всеки такъв период следва период на възстановяване"


"Нормално е за всеки пенсионен фонд, когато има криза да има отрицателна доходност. Отрицателната доходност 2008-2009 година беше даже по-голяма от тази, която регистрираме в момента. Въпреки всички тези кризи към днешна дата, от 2004 година до момента, доходността е положителна на годишна база. В този смисъл нищо необичайно няма, без да подценявам ситуацията, но това е нещо нормално за всички инвеститори."

Това каза в предаването "ЕвроДикоФ" на телевизия "Евроком" изпълнителният директор на пенсионна компания "Доверие" Даниела Петкова.

"Винаги, когато има глобална криза, доходността на всички пенсионни фондове е отрицателна. Световните индекси по всички борси на света, и на облигации, и на акции, са с отрицателна доходност", добави Петкова.

"От миналата година имаме не само тези фондове, които в момента Вие показахте, които действат от 2000 година досега. Ние открихме по още 2 нови фонда, които са със средства на хората, които придобиват право за пенсия. Доходността на фондовете, които са по-стари, е отрицателна. Доходността на фондовете, които са за изплащане на пенсии, които действат от септември месец миналата година, е положителна. Съществената разлика в това е, че те нямат старо-натрупани инвестиции, акции, облигации, които да се преоценяват по пазарните цени в момента, които са по-ниски, за разлика от другите по-стари фондове", заяви изпълнителният директор на пенсионна компания "Доверие".

"Едно е сигурно - след всеки такъв период следва период на възстановяване", смята Даниела Петкова.