София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Деян Николов: Двете най-големи политически сили абдикираха от управлението на София

Той определи забраната за влизане на стари автомобили в центъра на София като "безумие"

2 месецаПолитика 34 Иванина Игнатова

„Поредна седмица Столичен общински съвет няма избран председател.  Двете най-големи политически сили абдикираха от управлението и не издигнаха кандидат. Ние имаме своя кандидат и сме готови да поемем председателското място в съвета, с което да отпушим работата му в полза на софиянци." Това каза Деян Николов, председател на групата на „Възраждане“ в Столичния общински съвет пред граждани.
 
"Веднага бихме се заели с една наредба, която е за спешна отмяна, а именно за забраната за влизане на стари автомобили в центъра на София. Тя влезе в сила вчера, а никой освен „Възраждане“ не се обявява категорично против забраната. Важно е да знаете, че това е само първа стъпка и в наредбата е записано, че от 2025 година се разширява зоната на забраната и обхвата за автомобили, като през 2028 година забраната ще обхваща почти половината от София и половината от автомобилите. Това безумие трябва да бъде отменено и да се предприемат адекватни мерки за подобряване качеството на въздуха, като например по-често измиване на улиците в София.", каза още Николов.
 
"Кметът каза, че старите коли можело да обикалят центъра по алтернативни маршрути. На мен това ми звучи като по-дълъг път на колите и повече замърсяване. Каза също, че съдът бил задължил общината, но това е на ръба на истината. Съдът говори и за миенето на улиците, че трябва да е поне 25 пъти в годината, но новото предложение на кмета е за едва 17% по-често миене или 7-8 пъти в годината.“, подчерта Деян Николов.

Снимка: БГНЕС