София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Димитър Димитров, ЦИК: Резултатите от парламентарните избори ще бъдат обявени чак след 8 април

"Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен особено за големите избирателни райони", смята говорителят
5 мПолитика 421 Боян Марков

"Резултатите от парламентарните избори ще бъдат обявени чак след 8 април". Това заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров.
 
"Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен", каза той пред БНР.
 
Макар и по закон да е предвиден подобен срок, досега резултатите от вота обикновено ставаха ясни в рамките на 48 часа, забавяния имаше само за определени райони заради проблеми с изборните книжа.
 
ЦИК ще пусне интерактивни тестови протоколи, за да може членовете на секционните комисии да се самообучат с попълването.
 
"Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден", заяви Димитров.
 
Обещанието му идва след предупрежденията за "перфектна изборна буря", отправени от шефа на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, който две седмици преди вота започна да подготвя оправдания за забавянето на данните.
 
Проблемите идват от усложнения протокол с резултатите от машинния и хартиения вот, който ще трябва да попълват секционните избирателни комисии (СИК).
 
"През седмицата ще има варианти на тестови протоколи - интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите", обясни Димитров.
 
Според него обаче протоколът за тези избори бил максимално опростен в сравнение с предишни години.
ЦИК продължава да отхвърля опитите на ГЕРБ да й припише или по-точно да обвини представителите на БСП в нея за вида на изборната документация.
 
От комисията са категорични, че протоколът е изцяло съобразен с Изборния кодекс и няма как да променят правилата. Димитров твърди, че до деня преди 4 април списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъдат обновявани.
 
Говорителят на ЦИК обаче подчерта, че интересът в този аспект е слаб. Ден по-рано стана ясно, че в София засега са пуснати само около 80 заявления. Липсва интерес и на желаещи да обслужват тези секции.
 
"Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. За това мога да поема ангажимент. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден", заключи Димитър Димитров.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!