София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

Директорът на Народния театър: Конфликтът се запали от Министерството на културата

"Един служебен министър не може да кадрува в един театър"


"Изключителни събития се случват на сцената на Народния театър. Кипи усилен живот, работим активно. Благодаря на служителите, актьорите, администрацията, за пълната подкрепа, която те оказаха на сцената на театъра, а какво се случва на Стамболийски 17 е друг въпрос."

Това каза за NOVA директорът на Народния театър Васил Василев.

"Това е по-важно като тема и измества другите събития, скандалът е извън театъра. Кръстева е пиар, изпълнява административна длъжност. Тя е слугинска длъжност, в която тя трябва да направи така, че да подсигури звездите на НТ, тя обслужва интересите на театъра. Ще смятам ,че даден служител се ангажира с политическите си пристрастия в театъра, ако прави пропаганда на сцената", допълни Васил Василев.

"Това, което се случва в свободното време на всеки служител е негов акт и гражданска позиция. Голямата тема е, че скоро имаше постановление на МС за заплащане на заплатите в сценичните изкуства, днес все още не е внедрено това постановление", добави още директорът на Народния театър.

" А един служебен министър не може да кадрува в един театър", смята Васил Василев.

"И двамата служители съм ги поканил да бъдат част моя екип. И двамата служители са били запознати, че двамата ще са на едно работно място. Защо Морфов който идва след Кръстева, не е казал, че има притеснения за някакви политически пристрастия, можеш ли да протестираш на една врата в празен театър в 10.30 ч. вечерта, а два дена след това да осъзнаеш, че е протест. Той не е казал, че има проблем, не сме взели решение", заяви Васил Василев.

"Кой е човекът, който отрови тази атмосфера. Той е на Стамболийски 17, това е парадокс, ти си служебен министър, конфликтът се запали от Министерството на културата, конфликтът беше изнесен извън сградата на театъра от служебния министър, който каза, че в театъра има война. От театъра не е подадена информация за скандала по официален ред. Аз не мога да съм маша за лустрация на даден човек, не мога да бъда използван да освобождаване или назначаване на служители според мнението на един човек", каза в заключение директорът на Народния театър.