София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

“Джи Пи Груп” дава 220 млн. долара за строеж на комплекс на остров Сейнт Лусия

Григор Здравков в “Евродикоф” с разследване по темата

2 годиниРазвлечение 3232 Боряна Райчева

Пере ли пари известната фирма “Джи пи Груп”, която нашумя с неуспешния ремонт на улица “Граф Игнатиев” в София и за която премиерът Борисов заяви пред журналисти, че повече няма да участва в нито една обществена поръчка в страната? Отговорът на този въпрос търси в разследването си по темата Григор Здравков от Легия “Антимафия”.
 
В самата инвестиция няма нищо лошо, коментира пред Сашо Диков експертът, притеснение обаче буди фактът, че този комплекс не е показан на интернет страницата на компанията. Освен това се оказва, че сумата от 220 милиона долара не декларирана и по банков път.
 
Във връзка с всичко това и като се има предвид, че ⅔ от всичко поръчки на “Джи Пи Груп” са държавни - строеж на магистрали, метростанции и улици и че преди години фирмата е била разследвана именно за пране на пари, Здравков попита дали в конкретния случай не би могло да се предположи подобна схема.
 
Гостът допълни, че според него  нито сегашният, нито бъдещият Главен прокурор ще поискат да направят проверка на тази сделка.