София 1 °C София 1°C - лека мъгла Велико Търново -1 °C Велико Търново -1°C - мъгла Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - разкъсана облачност

Доц. Кючуков: ЦИК е съставен от юристи, как ще създаде здравни правила на изборите? (ВИДЕО)

ПП АБВ изпрати до ключовите институции предложение за медицински протокол за изборите
24 сПолитика 238 Ивана Иванова

ПП АБВ изработи и изпрати до ключовите институции предложение за медицински протокол за провеждане на избори в условията на пандемия. Това съобщи доц. Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ в ефира на "Делници".

"Известно е, че Народното събрание натовари Централната избирателна комисия с изработването на здравни правила за протичането на безопасни избори. ЦИК е съставен от юристи, там няма нито един човек с медицинско образование. Нямаме отговор защо на комисията се възлага това нещо, при условие, че това не е законосъобразно. ЦИК е създаден с изборния кодекс и там са написани всички правомощия на ЦИК. След като им липсва и медицинска експертиза би трябвало други органи да решат това", допълни доц. Кючуков.

"Здравният министър беше казал, че в момента, в който президентът обяви датата на изборите, той ще представи тези правила за безопасно провеждане на изборите. До ден днешен не сме видяли тези правила. Днес чух, че те ще бъдат представени 45 дни преди изборите. Много добре, ако е така, но това, което ние предлагаме няма никаква политическа украска, то е насочено единствено към безопасността на хората, които участват като служители в изборните комисии и хора, които отиват да гласуват", каза още експертът.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!