София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията

От ДПС посочват, че предложените промени отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия

24 сПолитика 632

Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които да се състоят от по 13 души, предлага ДПС в проектозакона за промени в Конституцията.

Движението предлага сегашните членове по право във ВСС - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС и министърът на правосъдието, да не участват в новите два съвета както и членовете от квотата на парламента в двата съвета да се избират с мнозинство от 2/3.

От ДПС посочват, че предложените промени отразяват изцяло препоръките на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите партньори на страната ни.

В проекта си ДПС предлага да се премахне правомощието на обвинител №1, което предвижда осъществяването на надзора за законност. Това означава, че занапред главният прокурор няма да може да се произнася върху конкретни прокурорски актове и най-важното – слага се край на пирамидалната структура на прокуратурата, която бе критикувана от европейските институции. Отмяната на това правомощие премахва и възможността обвинител №1 да се произнася по прекратени преди години дела, ако актът на прекратяване не е бил обжалван пред съда.

Остава второто правомощие на главния прокурор. То предвижда да се осъществява методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, като целта е еднаквото прилагане на закона.

"Разглеждаме и преразглеждаме въпроса с правомощията на главния прокурор. Прехвърляме надзора за законност от главния прокурор на съответните по-горни инстанции в прокуратурата. В полето на главния прокурор оставяме само методическите указания, такива каквито правомощия имат ВКС и ВАС за уеднаквяване на практиката на различните съдилища и прокуратури", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на 3 февруари 2022 г., когато Движението представи проекта си пред журналисти в парламента.

След проведените разговори в Брюксел Движението предложи членовете на Конституционния съд също да се избират с мнозинство от 2/3. Проектът за конституционни промени на ДПС предвижда още уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба. ДПС предлага премахване на изискването за липса на двойно гражданство на министри и депутати, за да не се нарушава Конституцията.