София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Драги Георгиев: Възможен е консенсус за Средновековието и цар Самуил

"Работата вече е много по-градивна", каза съпредседателят на македонската страна в Комисията

22 сИстория 935 Николай Парашкевов

"Работата на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси вече протича в много по-градивна и позитивна атмосфера, което дава прогноза, че съгласуването и препоръките за цар Самуил и средновековния период могат да бъдат постигнати наистина бързо", това каза Драги Георгиев, съпредседател от македонска страна в македонско-българската комисия.

По думите му все още не е постигнато конкретно заключение за честването на определени исторически личности, както обяви вчера българският премиер Кирил Петков в София, но атмосферата в Комисията вдъхва оптимизъм.

„Конструктивната атмосфера оставя място за възможност на следващата среща, която ще се проведе на живо този четвъртък и петък в Скопие, да съгласуваме заключенията за средновековния период и за цар Самуил, които след това ще бъдат препоръчано съдържание за учебниците по история. На дневен ред е и Гоце Делчев, за когото на последната среща през февруари само започнахме малка дискусия и сега ще продължим. Някои технически неща също са на дневен ред, като съгласуване на протоколите от предишни срещи“, каза Георгиев пред „Слободен Печат“.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!