София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Дъщерята на Путин изпробва първата руска ваксина срещу коронавирус

Ваксина срещу коронавирус образува устойчиво антитяло и клетъчен имунитет
пропускане

Дъщерята на Путин изпробва първата руска ваксина срещу коронавирус

Ваксина срещу коронавирус образува устойчиво антитяло и клетъчен имунитет

4 чЕвроком 737


Руският президент Владимир Путин заяви, че една от дъщерите му е изпитала руската ваксина срещу коронавирус и се чувства добре.

На среща с правителството във вторник държавният глава отбеляза, че първата регистрирана руска ваксина срещу коронавирус образува устойчиво антитяло и клетъчен имунитет.

"Аз също знам това много добре, тъй като една от дъщерите ми имаше такава ваксинация върху себе си. Мисля, че в този смисъл тя участва в експеримента", каза Путин. Според него след първата инжекция телесната температура на дъщеря му е била 38 градуса, на следващия ден - малко над 37. "И това е всичко. След втората инжекция, втората ваксинация, температурата също се повиши малко. След това всичко се изпари, той се чувства добре, т.е. и [антитялото] титри са високи ", каза президентът.

Държавният глава отбеляза, че "много хора изобщо нямат външни прояви" и повишена температура след ваксинацията, "всичко като цяло върви така, сякаш нищо не е направено".

По-рано на срещата Путин обяви регистрацията във вторник на първата в света ваксина срещу коронавирусна инфекция в Русия. Според ръководителя на Министерството на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко, говорим за ваксина, разработена от Националния изследователски център (SIC) за епидемиология и микробиология, наречен на Н. Ф. Гамалея.

Президентът на Русия има две дъщери - Мария (родена 1985 г.) и Катерина (родена 1986 г.).