София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ДВЕ ЛЕКАРСТВА ЗА ДИАБЕТИЦИ ОТПАДАТ ОТ СПИСЪКА НА НЗОК

15 000 ДИАБЕТИЦИ МОЖЕ ДА ОСТАНАТ БЕЗ РЕИМБУРСИРАНЕ НА ЛЕКАРСТВА
6 годиниЗдраве 211 Боряна Райчева

    Около 15 хиляди диабетици може да останат без реимбурсиране на две лекарства за т. нар. „диабетно стъпало“. Двата медикамента са в реимбурсния списък от близо 20 години, когато е започнал вносът им в България и досега проблем с тях не е имало. За опасността лекарствата да бъдат извадени от позитивния списък предупреди председателят на сдружение „Диабет, преддиабет и метаболитен синдром“ Марияна Александрова.
    На 3 април тази година производителите на лекарствата са получили писмо от директора на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти към Министерство на здравеопазването, в което се посочва, че стартира процедура за изваждането им от реимбурсния списък. Решението за премахването или оставянето за лекарствата в списъка трябва да бъде взето в 30-дневен срок.
    Пациентските организации настояват двете лекарства да останат в реимбурсния списък, защото са единствените за лечение на началните стадии на диабетната невропатия.
    Стадиите на заболяването са пет, обясни Марияна Александрова. Първият и вторият стадий протичат без или със слаба болка. Третият и четвъртият стадий протичат с рани, язви, болки. При петия обаче се стига до ампутации. Именно, за да се намали броят на ампутациите и да се предотврати развиването на болестта до пети стадий, от пациентските организации настояват лекарствата да не се вадят от позитивния списък. Около 138 души годишно са застрашени от ампутации на крайниците, вследствие на диабетна невропатия. Те са на възраст около 65 години.
    Към настоящия момент НЗОК плаща част от сумата за двете лекарства с алфалипоева киселина, които струват между 29 и 31 лева. При едното лекарство Здравната каса покрива 8 лева, а при другото доплаща 9 лева.
    Опасенията на пациентите са, че когато дадено лекарство бива извадено от позитивния списък, лекарите спират да го предписват. Диабетиците се нуждаят от тези медикаменти, тъй като лепенките за лечение на диабетни рани, които се използват в по-напредналите стадии, струват в пъти повече - около 80 лева, обясни Марияна Александрова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!