София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Еманюел Макрон иска Мишел Барние за шеф на ЕК

Преговарящият за Брекзит се е доказал, смята френският президент

Еманюел Макрон иска Мишел Барние за шеф на ЕК

Преговарящият за Брекзит се е доказал, смята френският президент

1 годинаПолитика 16 Боряна Райчева


Президентът на Франция Еманюел Макрон лансира главния преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние за председател на Еврокомисията (ЕК). Новината е на европейскотo издание на POLITICO.

“Безспорно, Мишел Барние е човек със страхотни качества и го демонстрира отново чрез начина, по който проведе преговорите с британците“, заяви френският държавен глава пред вестник Le Soir (“Льо Суар“).

Според Еманюел Макрон французинът е един от европейските лидери, които имат “отлични качества и могат да бъдат в листата“.

Президентът на Франция спомена „важните критерии“ за стола на Жан-Клод Юнкер. Сред тях е „наличие на опит на най-високо правителствено ниво или на ниво Еврокомисия“.

Според POLITICO такава предпоставка би изключила Манфред Вебер като „шпиценкандидат“ на Европейската народна партия (ЕНП). Фаворитът за шеф на ЕК никога не е заемал подобна позиция.

Емануел Макрон призна, че „сред тези кандидати има лидери, които имат качествата”. Но имало и лидери на масата на Евросъвета като претенденти.

За партньори на евроизборите в „коалиция за напредък и бъдеще“ френският президет спомена либералните си колеги. Става дума за белгийския премиер Шарл Мишел и холандския му колега Марк Руте. Както и португалския министър-председател Антонио Коста.