София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

ЕС разкритикува затварянето на последната сръбска банка в Косово

От ЕС нарекоха затварянето на банката "ескалация"

16 дниПолитика 13 Катерина Найденова

Европейският съюз осъди затварянето на шестте клона на последната сръбска банка в Косово, наричайки го "ескалация".

Затварянето на банката прави тегленето на динари невъзможно, което провокира ЕС да разкритикува Прищина за "едностранни и некоординирани действия".

"Затварянето на тези клонове без предварително уведомление или координация, само няколко дни след последната среща на диалога [под егидата на ЕС, бел. ред.] е ескалация и противоречи на духа на нормализацията", пише дипломатическата служба на ЕС в прессъобщение.

"Операцията от 20 май за пореден път доказва, че косовските власти предпочитат едностранни и некоординирани действия пред сътрудничество с приятелите и съюзниците си", заявяват от ЕС.

На 20 май косовската полиция пристигна в последните шест клона на Сръбската пощенска банка в северната част на Косово и ги затвори, тъй като са работили "незаконно": съгласно указ от 1 февруари транзакциите в динари вече са забранени в Косово - там, където досега бяха толерирани в районите с преобладаващо сръбско население.

В изявление, публикувано след операцията, полицията съобщи, че е конфискувала 1,6 млн. евро, 74 700 000 сръбски динара (637 800 евро), 19 500 швейцарски франка (19 740 евро), 13 800 щатски долара (12 700 евро) и 40 австралийски долара (24 евро).

След забраната на транзакциите в сръбски динари се провеждат множество срещи в опит да се намери общ език между Прищина и Белград, който никога не е приемал независимостта на Косово и продължава да финансира система от така наречените "паралелни" институции, като болници и училища.

Но нито Сърбия, нито Косово са готови да стигнат до консенсус, заявиха от ЕС в края на седмата безплодна среща между преговарящите в средата на май.

"Статутът на всички структури и служби, подкрепяни от Сърбия, се очаква да бъде решен в рамките на диалога, подпомаган от ЕС, във връзка със създаването на Асоциацията/Съюз на общините със сръбско мнозинство", продължава текстът.

Наскоро Прищина се сблъска с отказа на Съвета на Европа да допусне Косово в ЕС, докато не бъде създадена Асоциация на сръбските общини - отдавнашно искане на Белград.