Начало Новини Предавания На живо

Европейският съд осъди Русия по делото "Магнитски"

РФ трябва да заплати 34 хиляди евро

Европейският съд осъди Русия по делото "Магнитски"

РФ трябва да заплати 34 хиляди евро

9 месецаПравосъдие 20 Боряна Райчева


Европейският съд по правата на човека осъди Русия да изплати на майката и вдовицата на Магнитски 34 хил. евро.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) удовлетвори жалбата за ареста и преследването на бившия служител на фонда „Ермитаж Капитал“ Сергей Магнитски, който почина в затвора през 2009 г. Решението е публикувано на уебсайта на съда в Страсбург.

Първата жалба е подадена от самия Магнитски през юни 2009 г., през ноември той почина в следствения арест. След смъртта му, производството е продължено от вдовицата му и майка му.

ЕСПЧ призна, че руските власти нарушават правото на Магнитски на живот и забраната на изтезанията по отношение на условията на задържане. ЕСПЧ се съгласи също, че Русия е нарушила Регламента Магнитски за разумен период на задържане и не е осигурила ефективно разследване на причините за смъртта.

Майката и вдовицата на Магнитски получиха обезщетение в размер на 34 хиляди евро.

Сергей Магнитски беше арестуван през 2008 г. по подозрение, че е помогнал на Уилям Браудър, ръководител на Фонда за инвестиции в Ермитаж, да избегне данъците. Според самия Магнитски той разкрил измама с участието на служители на руски правоохранителни органи, които според неговите оценки откраднали 5,4 милиарда рубли.

През 2009 г. Магнитски почина в затвора. Следствено разследване заключи, че той е починал поради комбинация от заболявания, които не са били диагностицирани навреме.

Правозащитниците стигнаха до извода, че причината за смъртта на Магнитски са „изтезанията“, условия на задържане и отказът от медицинска помощ. За 7-те месеца на ареста адвокатите му подадоха над 450 жалби за лоши условия и здравословни проблеми. Лекарите обаче не са оказали бърза помощ на затворника. Случаят предизвика международен отговор. През май 2010 г. Сенатът на САЩ забрани влизането в щатите на 60 руски съдии и сили за сигурност, които бяха замесени в смъртта на Магнитски.