София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Филмовият фестивал в Кан няма да се проведе през 2020 г.

В началото на юни ще публикуват програма от филми, избрани за прожекция

Филмовият фестивал в Кан няма да се проведе през 2020 г.

В началото на юни ще публикуват програма от филми, избрани за прожекция

8 дниКултура 23 Боряна Райчева


Организаторите на кинофестивала в Кан ще публикуват програма от филми в началото на юни, избрани за прожекция, наречени Кан - 2020. Списание Variety съобщи за това в неделя, позовавайки се на официален представител на фестивала.

„Днес провеждането на [филмовия фестивал] в офлайн режим ни се струва трудно, затова планираме да обявим филмите от (оригиналния официален) списък в началото на юни“, гласи съобщението.

По-рано президентът на фестивала Пиер Лескур в интервю за френския вестник Le Figaro заяви, че провеждането на фестивала в Кан през 2020 г. „в традиционната му форма е отменено“. В същото време Лескур подчерта, че организаторите продължават да обмислят различни алтернативни формати за взаимодействие с обществеността, но това ще стане възможно само след премахването на ограниченията за функционирането на кината и провеждането на масови събития, въведени поради пандемията.

От своя страна генералният директор на филмовия фестивал в Кан Тиери Фремо в интервю за британския сайт за кино новини Screendaily.com отбеляза, че фестивалът може да се проведе само „с участието на звезди, зрители, преса и експерти“, но това стана невъзможно поради заплахата от разпространение на новата коронавирусна инфекция. Според Фремо „фестивалът винаги трябва да бъде представен по най-добрия възможен начин“.

Той добави още, че фестивалът може да се слее с филмови прожекции в Торонто, Довил, Лион, Ангулем, Сан Себастиан, Ню Йорк и Пусан.

Фестивалът в Кан е един от най-старите световни филмови форуми. За първи път се провежда през септември 1939 г., но е отменен поради избухването на Втората световна война. В резултат на това фестивалът под номер едно се провежда на Лазурния бряг във Франция едва през 1946 година.