София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Г-7 ще съперничи на Китай с грандиозен инфраструктурен план

Те се разминаха в това каква реторика да използват спрямо Пекин
1 месецПолитика 9 Ивана Иванова

Лидерите на Групата на седемте богати демокрации се караха в събота как изрично да увещават Китай за правата на човека в предстояща съвместна декларация.

На частни срещи, публични изявления и основни брифинги с репортери, всяка държава изтъкна позицията си през втория ден от годишната среща на върха на Г7, проведена тази година в Югозападна Англия.

САЩ излязоха по-рано, като заявиха пред репортери, че ще имат приоритет, като в текста посочват принудителния труд от Китай към уйгурите и други малцинства в Синдзян. А Канада публично изрази желанието да изброи имената на двама граждани, които Пекин задържа в отговор на ареста на Канада на изпълнителния директор на Huawei.

„Тази сутрин трябваше да навлезем малко по-дълбоко в някои от по-предизвикателните елементи в рамките на Г7, позиционирайки колко трябва да се приложи натиск и да дали да се назоват някои от действията, които Китай предприема“, каза висш служител на американската администрация.

Докато САЩ и европейските им съюзници са единодушни относно необходимостта да се справят агресивно с поведението на Китай в областта на правата на човека - дори съвместно да санкционират страната през март заради отношението й към уйгурите в Синцзян - те се разминаха в това каква реторика да използват спрямо Пекин, понякога поради различни икономически съображения.

Например ЕС преди това сключи инвестиционна сделка с Китай, въпреки че по-късно постави споразумението на изчакване на фона на нарастващото напрежение с Пекин. 

Според високопоставения служител на американската администрация Франция подкрепя широко отделянето на Китай заради практиките му на принудителен труд, но дипломатите от ЕС, Германия и Италия са по-колебливи. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че дискусиите за Китай са "много увлекателни и интересни" и подчерта нейното мнение, че Г7 трябва да се стреми да постигне баланс.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!