София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Има ли проверка срещу министър Владислав Горанов?

Шефът на КПКОНПИ се опитва да си „измие ръцете“

Има ли проверка срещу министър Владислав Горанов?

Шефът на КПКОНПИ се опитва да си „измие ръцете“

1 годинаОбщество 40 Боряна Райчева


Никой не е възлагал на Антикорупционната комисия да започва проверка срещу финансовия министър Владислав Горанов. Това обяви шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред ПИК. Той подчерта, че е озадачен от множеството въпроси на журналисти, които постоянно го питат дали ще приключи с проверката до 8 декември, а такава проверка прокуратурата въобще не е възлагала на комисията.

До проверка срещу Горанов се стигна след гостуването на главния прокурор Сотир Цацаров в „Шоуто на Слави“. Тогава на Цацаров бе зададен въпрос защо министърът на финансите живее в луксозен, 180 кв.м. апартамент, подарен му от български бизнесмен. Цацаров заяви, че незабавно ще възложи на КПКОНПИ да започне проверка по случая, като резултатите от нея ще станат ясни на 8 декември.

Шефът на „Антимафия“ обаче посочи, че такава проверка може да бъде възложена и на някой прокурор, не е задължително с нея да се заеме Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Самият Горанов обясни, че е декларирал своето имущество, а жилището в което живее не е на Домусчиев, е предоставено от кръстника му. Припомняме, че специално за Евроком кръстникът на Горанов – виден масон и бизнесмен Иван Сариев –  потвърди, че наистина е предоставил свой апартамент за безвъзмездно ползване на финансовия министър.

В официалната декларация за имуществото на Владислав Горанов, освен безвъзмездният апартамент,  са записани още три жилища в София - две - наполовина негови - придобити със заем и по време на брака му. И трето - дарено от родителите му. Според декларациите на Горанов общата сума на имотите е около 200 хил. лв., като парите са собствени, от кредит и дарение от родители. През 2017 г. спестяванията на семейството са около 85 хил. лв., а съпругата на Горанов е декларирала допълнителен приход от 14 хил. лв.

Междувременно стана ясно, че в понеделник в КПКОНПИ са провели спешно съвещание по случая с проверката на Владислав Горанов. Председателят на антикорупционния мега орган събрал най-верните си заместници да умуват как точно да проверят имотите и доходите на финансовия министър. Според Фрог нюз, Пламен Георгиев е пред дилема дали и как да разследва Горанов, който е назначил на отговорна и комфортна длъжност дама, близка до шефа на отдел „Антимафия“.

Според източници, пожелали анонимност, в цялата история важен принос има и фирма „Водстрой“ и свързвания с нея олигарх от ДПС Делян Пеевски. Горанов и Пеевски са приятели по много линии, включително и по масонска. Там протича и една от връзките с главния прокурор.

 Според ново разследване на  „Биволъ“ пък освен безплатен апартамент, кръстникът на Владислав Горанов му е осигурил и луксозна вила във вилна зона „Ярема“. Сградата по документи принадлежи на Снежана Сариева, съпруга на кръстника Иван Сариев.

Владислав Горанов често я посещава, а съседите твърдят, че дори надзиравал строежа и давал инструкции на работниците.

Вилата в „Ярема“ е построена на два от трите терена, които Снежана Сариева купува на 13.11.2003 г. от община Самоков на цена 8-10 лв. на кв.м., сочи разследването на „Биволъ“.