София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

ИНФОДЕМИЯ: 5-те най-големи лъжи за коронавируса

Невярната информация продължава да се разпространява

ИНФОДЕМИЯ: 5-те най-големи лъжи за коронавируса

Невярната информация продължава да се разпространява

1 месецОбщество 1289 Боряна Райчева


В началото на февруари Световната здравна организация нарече разпространението на фалшиви новини за коронавируса "инфодемия". Но въпреки предупрежденията, в социалните мрежи невярната информация продължава да се разпространява. Събрахме най-често срещаните лъжи - с кратки обяснения.

  1. Коронавирусът се предава чрез ухапвания от комари

Доколкото науката е запозната днес, нито един от респираторните вируси не се предава от комари.

Върху твърда, суха повърхност коронавирусът живее само няколко часа, а на влажни повърхности - няколко дни. Затова страховете при закупуване на стоки, пристигнали от Китай, са неоснователни. Но на парите от ръка на ръка микрочастиците на коронавируса могат да останат няколко часа. Коронавирусът навлиза в човешкото тяло през лигавиците на устата, носа и очите. Затова най-надеждният начин за защита е ​​редовно миене на ръцете.

  1. Коронавирусът може да остане във въздуха за дълго време

Това не е така. Ако носителят на коронавируса кашля или киха, тогава въздушната струя може да се разпространи на няколко метра. Затова е важно заразеният да носи маска. Тъй като коронавирусните частици са доста тежки, те се утаяват на земята доста бързо и не могат да останат във въздуха за дълго време.

  1. В някои страни излязоха е открита ваксина срещу коронавируса

Това не е така. В Китай, Русия и Израел, например, учените твърдят, че са открили ваксината, но ще отнеме няколко месеца, за да я тестват. Така че до широкото й използване е все още далеч.

Същото се отнася и за средствата за лечение. Към днешна дата няма общопризнато и одобрено лекарство на СЗО за коронавирус. В различни страни обаче се опитват да го лекуват с различни налични лекарства.

В Тайланд лекарите в столичната болница Раджавити заявиха, че са успели да излекуват двама пациенти, получили тежка форма на коронавирус. За лечение лекарите са използвали комбинация от няколко медикамента: Лопинавир и Ритонавир, който обикновено се предписва на пациенти, страдащи от ХИВ инфекция, и Озелтамивир, лекарство, използвано за лечение или профилактика на грип тип А и В.

В Китай властите призовават гражданите, които са се възстановили успешно от вируса Covid-19 да дарят кръвта си доброволно, надявайки се, че антителата, присъстващи в нея, ще помогнат на тежко болни пациенти да излязат от критично състояние.

Във Франция ръководителят на Средиземноморския институт по инфекциозни болести в Марсилия заяви, че хлорохинът, който отдавна се използва за лечение на малария, е доказан като ефективен при лечение на коронавирус Covid-19.

Въпреки това, за да може този или онзи метод да получи официално признание, е необходимо първо да се проведат лабораторни изследвания, а след това да се тестват на голям брой пациенти.

Ваксинацията срещу пневмония или сезонен грип също няма да намали риска от коронавирусна инфекция. И още повече, че антибиотиците убиват бактериите, а не вирусите.

Освен това, ако учените успеят да разработят ваксина за кратко време, няма гаранция, че тя ще работи след няколко години. Вирусът мутира и тогава ще е необходима нова формула на ваксина. Вече е известно, че има така наречените „две форми“ на коронавирус, едната от които е по-малко устойчива и умира по-бързо от другата. Както предполагат учените, това е причината някои носители на коронавирус да не проявяват външни симптоми, а някои страдат от тежко заболяване. Въпреки това при пациент от Австралия са открити и двете разновидности на коронавирус.

  1. Народни средства за лечение на коронавирус

В социалните мрежи се разпространява много информация за народни средства за защита срещу коронавирус. Алкохолът, чесънът, сусамовото масло или горещият чай / кафе няма да ви спасят от коронавирус, твърдят днес лекарите. Първоначалното предположение, че вирусът умира в топъл климат, също не е оправдано. Африка и Латинска Америка имат сравнително малко официално признати случаи, но това е само защото не всички страни тестват за коронавирус. Също така не е доказано, че много ниските температури могат да убият коронавируса. Светлината на ултравиолетова лампа също няма да помогне.

Най-нелепите фалшиви новини в интернет твърдят, че детската урина може да защити и възрастните. А най-вредната невярна информация е тази, че пушенето на тютюн или марихуана пречи на вируса да навлезе в белите дробове.

  1. Теории на конспирацията

Според някои „теории на конспирацията“ коронавирусът е разработен в Съединените щати, за да отслаби Китай или обратно в Русия, за да отслаби западната демокрация.

Най-екзотичната теория на конспирацията е слухът, че кронавирусът мутира под влияние на новите технологии.