София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Иван Ченчев за Северна Македония: За танго трябват двама, но очевидно този танц го няма

Депутатът от БСП пита какви системни действия е извършила тя още от рамковия договор
1 мЕвроком 191

„За танго трябват двама, но очевидно този танц го няма“, заради системните пропуски в политиката на България към членството на Република Северна Македония в Европейския съюз,  образно изразена, така изглежда позицията на БСП по темата. Тази позиция на левицата бе потвърдена от народния представител от Парламентарната група на "БСП за България" Иван Ченчев за Bulgaria On Air.

Не трябва да се брои за успех, че в Народното събрание е имало единение по този въпрос - то трябва да се разглежда като защита на националния интерес.

"Въпросът не е за позицията на българската държава, а какви системни действия е извършила тя още от рамковия договор. Очевидно там има пропуски", посочи депутатът.

Мнението на Ченчев е, че България трябва да артикулира по най-добрия начин своите искания към Република Северна Македония, като подчертае пред своите европейски партньори, че страната ни е за разширяване на Европейския съюз, но не на базата на език на омразата или изкуственото нагнетяване на интереси поради нечии други интереси.

За мерките  за овладяване на коронакризата Ченчев каза: "Управляващите действат хаотично. Пример за това е „зеленият коридор” за пазаруване на възрастни - постоянно го променяха, веднъж сутрин, веднъж следобед. Мисля, че единственият „зелен коридор”, около който обществото може да се обедини, е зеленият коридор, по който Борисов си тръгва от властта".

Социалистът напомни и, че всяка година, когато се гласува държавен бюджет, БСП е предлагала алтернативен свой бюджет: „Още с изработването на "Визия за България" заложихме системен бюджет - за промяна в системите в държавата. Управляващите предлагат предизборен бюджет, наливайки едни пари в нереформирани сектори. Това няма  да даде никакъв резултат".

Иван Ченчев даде и заявка: "Ще настояваме 9% ДДС на лекарствата в бюджета за следващата година  да стане факт". Той критикува правителството за това, че предлага временни решения на проблемите като 50-те лева добавка към пенсиите до изборите през март и посочи, че БСП има системно решение - преизчисляване на всички пенсии.