София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ИЗБИРАМЕ 45-ИЯ ПАРЛАМЕНТ НА БЪЛГАРИЯ

Изборният ден стартира в 7 часа

Българските граждани избират свои представители в 45-ото Народно събрание на страната. В 07:00 ще бъдат отворени около 12 хиляди избирателни секции, където до 20:00 часа ще могат да гласуват около 6,7 милиона души. Още 465 обекта ще бъдат отворени в 66 страни по света.

Над 3,4 хиляди наблюдатели ще наблюдават процеса на гласуване, а служители на пет социологически агенции възнамеряват да работят по подготовката на изходните анкети.

Поради факта, че изборите се провеждат в пандемия, най-голямо внимание се обръща на безопасността на членовете на избирателните комисии и гражданите с право на глас. Спазването на социалната дистанция, носенето на защитни маски и дезинфекцията са задължителни. Лица със симптоми на настинка няма да бъдат допуснати до избирателните секции. Членовете на комисии, които ще работят в болници или ще общуват с избиратели под карантина, ще получат пълен комплект лични предпазни средства.

За поддържане на реда в избирателните секции бяха мобилизирани около 20 хиляди полицаи.

Въпреки масовите протести, изискващи оставката на правителството, водена от лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов, която продължи от лятото на 2020 г., предизборната кампания в България беше мудна. На практика нямаше ярки публични дебати, предизборни акции и речи.

Всички водещи политически партии обявиха необходимостта от борба с корупцията във висшите ешелони на властта.Имам ли право да гласувам, ако съм в карантина?

Според последните промени в Изборния кодекс карантинираните заради коронавирус ще могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, които в изборния ден ще обикалят по адресите.

Заявления за гласуване в мобилна секция ще се подават до 1 април включително – три дни преди изборния ден. Предстои ЦИК да определи правилата за подаване на заявления.

За гласуващите по този начин също важи носенето на защитна маска при посещение на екипа, който носи кутията. Указанията на здравното министерство включват още той да е дезинфекцирал ръцете си, преди да вземе бюлетината и да свали за кратко маската, за да бъде идентифициран. Избирателят ползва „своя химикалка, когато е възможно“.

За подвижната кутия има изискване – ако е възможно, тя да бъде дезинфекцирана след всяко гласуване.

Мога ли да гласувам, ако съм си загубил личната карта?

Досега хората, които не притежаваха валиден документ за самоличност, гласуваха с удостоверение от МВР. Според говорителите на Централната избирателна комисия на тези парламентарни избори българите ще могат да гласуват и с изтекла лична карта от 13 март 2020 г., тъй като валидността на документите бе удължена заради извънредната епидемична обстановка. За хората със загубени документи най-вероятно ще важи старото правило – гласуване с удостоверение от МВР.

Как могат да гласуват хората с увреждания?

Хората с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в избирателна секция, могат да подадат в съответната община заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Към заявлението се прилага копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК). Крайният срок е 20 март.

Как гласуват българите в чужбина?

Българите в чужбина могат да подават заявления за разкриване на избирателни секции до 9 март. За да бъде разкрита една секция, са нужни 60 заявления. В страните извън Европейския съюз има ограничение за разкриване до 35 секции. В изборния ден с документ за самоличност (дори и изтекъл) в секциите в чужбина може да гласува всеки българин, който има право на глас, дори и да не е подал заявление преди това.

Избирателен район „Чужбина“ няма и хората зад граница могат да гласуват за партия и коалиция, но не и кандидат от листата.

Към 2 март по данни на външния министър Екатерина Захариева вече има съгласие от 76 държави за разкриване на секции и вече са потвърдени 385 секции за гласуване.

На парламентарните избори през 2017 г. се гласуваше в 371 секции зад граница, а на тези през 2014 г. – в 426, през 2013 – 227, през 2009 – 274 секции.

За българи, които са планирали да гласуват в чужбина и са попълнили електронно заявление за това, но на 4 април 2021 г. се намират в България – от ЦИК уточняват, че те могат да гласуват в секцията си по постоянен адрес, ако подадат специална декларация, която ще им бъде предоставена на място.

Какво означава машинно гласуване?

За първи път на парламентарните избори на 4 април в секциите с над 300 избиратели в страната, т.е. в повече от 9 хил. секции, ще може да се гласува и с машини. Досега машинно гласуване имаше само в някои секции.

Плюс на машинното гласуване е, че елиминира недействителните бюлетини, т.е. няма как да бъде допусната грешка при отбелязване на вота.

При машинното гласуване избирателят отбелязва гласа си на екран чрез докосване, като може да отбележи и преференция. Накрая машината разпечатва разписка от гласуването, която се пуска в отделна избирателна кутия.

В страната се очаква да се гласува в близо 12 000 секции. На парламентарните избори през 2017 г. са били 12 081.

Каква ще бъде бюлетината? Как отбелязваме гласа си?

На парламентарните избори се гласува с т.нар. интегрална бюлетина. Избирателят отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за депутат, като поставя знак „Х“ или „V“ в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията „Не подкрепям никого“.

Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят. Този списък е от лявата страна на бюлетината, а в дясната са номерата за преференциите.

Ще мога ли да гласувам с преференция?

По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. да даде своя глас за определен кандидат-депутат от листата на предпочитаната политическа формация. За тази цел трябва да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да постави „Х“ или „V“ в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак.

Кръгчетата с номера на кандидатите са от дясната страна на бюлетината.

Номерата на партиите и коалициите са от едно до 100, а номерата на кандидатите, за които може да се гласува с преференция, започват от 101. Партиите, коалициите и независимите кандидати са изписани и с наименованието си, а кандидатите в листата за съответния район само с номера. Затова трябва или предварително да проверите под кой номер е предпочитаният кандидат, или в тъмната стаичка има закачени списъци, по които да сверите.

Какво означава, ако гласувам с „Не подкрепям никого“?

Гласовете „Не подкрепям никого“ се броят само за определяне на избирателната активност, но не и при отчитане на резултатите от изборите. Това е така, за да не се вдига 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание, което би било в ущърб на малките формации.

Какво означава, ако гласувам с празна бюлетина?

Празната бюлетина е на практика невалиден глас. На парламентарни избори невалидните бюлетини се броят само за определяне на избирателната активност, но нямат влияние върху резултатите.

Кога бюлетината няма валидност?

Бюлетината е невалидна, когато вотът е отбелязан със знак, различен от „Х“ или „V“, има отбелязване в повече от едно квадратче или има отбелязване и извън квадратчето.

Невалидни са бюлетини с надписи (някои избиратели оставят послание към системата или шега), със знаци, с различен от син цвят химикал, както и ако е празна.

Кои са партиите и коалициите, които участват в изборите?

В парламентарните избори на 4 април участват 30 партии и коалиции. Основните участници са коалиция ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, ДПС, обединението „Демократична България“, коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, ВМРО, „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов и „Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“. Партията „Българско национално обединение – БНО“ отстъпи листите си на платформата на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков „Българско лято“.

Ето пълния списък на участниците в изборите – с номера им в бюлетината отпред, определен след жребий в ЦИК на 2 март, и пълното им наименование според регистрацията в ЦИК:

1 – ВМРО – Българско национално движение
2 – Ние, гражданите (Коалиция за теб България, Българска демократична общност)
3 – Български национален съюз – НД
4 – БСП за България
5 – Възраждане
6 – АБВ
7 – Атака
8 – Консервативно обединение на десницата (КОД)
9 – Движение за права и свободи – ДПС
10 – Българска прогресивна линия
11 – Демократична България – обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение)
12 – Възраждане на отечеството
13 – Движение Заедно за промяна (Българска Социалдемокрация – Евролевица, Европейска Сигурност и Интеграция, Родолюбие 2000)
14 – БНО
15 – Нация
16 – МИР
17 – Граждани от Протеста
18 – „Изправи се! Мутри вън“
19 – Глас Народен
20 – Движение на непартийните кандидати
21 – Републиканци за България
22 – Правото
23 – Благоденствие-Обединение-Градивност
24 – Патриотична коалиция – ВОЛЯ И НФСБ
25 – Партия на Зелените
26 – Политическа партия Общество за нова България
27 – Български съюз за директна демокрация (БСДД)
28 – ГЕРБ-СДС
29 – Има такъв народ
30 – Пряка демокрация

31 - Давид Леви - независим кандидат

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ДА СЛЕДИТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА В ЕФИРА НА ТЕЛЕВИЗИЯ "ЕВРОКОМ", КАКТО И ДА ПОДАВАТЕ СИГНАЛИ ПРИ КОНСТАТИРАНИ НЕРЕДНОСТИ!

Избирайте умно!

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!