София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изкуственият интелект може да замени 300 милиона работни места

Вижте подробности!

1 годинаТехнологии 14 Рая Златинова

Според доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs изкуственият интелект (AI) може да замени 300 милиона работни места на пълен работен ден, сочат световни медии.

Според доклада изкуственият интелект може да доведе до изчезването на една четвърт от работните места в САЩ и Европа; но също така може да създаде нови работни места и да увеличи производителността.

Докладът посочва, че годишното глобално обслужване и производство може да се увеличи със 7 процента. Развитието на изкуствения интелект се определя като голяма крачка в развитието на човечеството.

Посочва се, че 46 процента от работните места, които ще бъдат засегнати от изкуствения интелект, са административни, 44 процента са правни, 6 процента са строителни и 4 процента са в сектора за поддръжка и ремонт.

Проблемите, породени от изкуствения интелект, особено по отношение на авторското право, отдавна тревожат художниците и дизайнерите.

Карл Бенедикт Фрей, който специализира в бъдещето на професиите в Оксфордския университет, казва, че е трудно да се каже колко професии ще изчезнат заради изкуствения интелект. Според новините на BBC Turk, Фрей сравнява развитието с трудностите, изпитвани от шофьорите, когато Uber или GPS технологията пристигнат. Припомняйки, че броят на шофьорите не е намалял в резултат на възникването на тези технологии, но заплатите са намалели, Фрей заявява, че с ChatGPT заплатите и на журналистите са застрашени от спад.