София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

"Излизането на САЩ от ДОН ще е грешка"

Ще подкопае доверието между двете страни, според The Wall Street Journal

"Излизането на САЩ от ДОН ще е грешка"

Ще подкопае доверието между двете страни, според The Wall Street Journal

7 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще допусне сериозна грешка, ако реши да оттегли Вашингтон от договора „Открито небе“ . Това мнение изразиха в статия в The Wall Street Journal Джордж Шулц, държавен секретар на САЩ в периода 1982-1989 г., Уилям Пери – министър на отбраната от 1994 до 1997 г., и Сам Нан, сенатор от щата Джорджия от 1972 до 1997 г.
„Международната сигурност не е даденост. В историческа перспектива мирът между великите държави е рядкост, а също и огромно постижение. Подобно на доверието, мирът и сигурността се градят дълго, но е нужен само миг, за да бъдат разрушение“, се казва в статията. Както отбелязват авторите й, „един от стълбовете, на които се крепи в настоящето международният мир и безопасността, е подписаният през 1992 г. договор „Открито небе“ (ДОН).
В публикацията се отбелязва, че възможността да се прелита над страни, участващи в ДОН, е била „особено полезна“ за САЩ и техните съюзници, за да наблюдават военната дейност на Русия. „Дори и в период на напрегнати отношения между Москва и Вашингтон ДОН помага за запазването на известна прозрачност и доверие“, се казва още в статията.
„Това важно постижение в сферата на дипломацията след Студената война скоро може да бъде унищожено, ако, както твърдят мнозина, някои официални лица в администрацията на Тръмп постигнат желаното, и САЩ излязат едностранно от договора. Това ще бъде сериозна грешка, която ще подкопае доверието между Америка и Русия и ще подложи на опасност американските съюзници“, се подчертава в текста.
Авторите на статията припомнят, че излизането на от ДОН „ще бъде в ущърб на безопасността на САЩ и техните съюзници“ и препоръчват Америка да запази договора, особено в периода на нарастващо напрежение в отношенията с Русия.