София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кабинетът дава на концесия два плажа

Предлага се срокът на всяка от концесиите да е 15 години
3 мОбщество 303 Мирослав Митков

Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за част от морски плаж "Добруджа - юг" в община Шабла и за част от морски плаж "Панорама-юг“ в община Варна. Целта е обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията, съобщиха от правителствената пресслужба.

Процедурите се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на всяка от концесиите да е 15 години, като срокът е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Относно морски плаж "Добруджа - юг" размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 6 498,87 лева без ДДС, а относно морски плаж "Панорама- юг" - 54 853,66 лева без ДДС. Размерът е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове - обекти на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Двата плажа ще бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.