София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Каракачанов: Северна Македония не е узряла за ЕС

Вицепремиерът е на мнение, че договорът между Северна Македония и Гърция е много по-суров, отколкото споразумението с България

Каракачанов: Северна Македония не е узряла за ЕС

Вицепремиерът е на мнение, че договорът между Северна Македония и Гърция е много по-суров, отколкото споразумението с България

29 сПолитика 568 Боян Марков


"Никой не иска да се въвеждат нови критерии за приемането на Северна Македония в ЕС. Всяка държава, която кандидатства, трябва да е изчистила проблемите си със съседните страни." Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и допълни:

"България няма какво да променя в своята политика. Страната ни много ясно заявява много ясно още миналата година, че ако договорът за добросъседство не се спазва, ще се противопостави на насрочване на първата конференция. България може да се противопостави само на датата за свикване на междуправителствената конференция."

Военният министър е на мнение, че хората от комисията за сътрудничество от македонска страна нямат намерение да водят честни преговори и целят замазване на историята.

"Те си въобразяват, че някой може някъде по света да ни притисне. Те не са узрели и не са осъзнали какво е ЕС. Това си е за тяхна сметка, защото имаха три години да се превъзпитават. Когато някой не е готов за първи клас, има предучилищна подготовка.", категоричен бе Каракачанов. 

Вицепремиерът е на мнение, че договорът между Северна Македония и Гърция е много по-суров, отколкото споразумението с България.

"Ние сме заложили какво трябва да прави всяка една от двете страни. Досега Северна Македония не го спазва. Когато това се случва, България правилно светна лампичката, че няма напредък. Това, което македонците правят, е имитация на спазването на договора. България няма да се противопоставя, а просто ще каже кога ще е датата за Северна Македония и преговорите с ЕС.", завърши Красимир Каракачанов.