София 8 °C София 8°C - облачно Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - лека мъгла Пловдив 11 °C Пловдив 11°C - мараня Варна 9 °C Варна 9°C - облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - облачно

КЕВР РЕШИ: По-скъп газ за декември

Комисията коригира предложената в днешното заявление на „Булгаргаз“ цена


 

 

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) повиши цената на природния газ с 18,7% до 146,09 лв. за mWh, съобщиха от регулатора.

Това е малко по-малко от предложението на държавната компания "Булгаргаз".

„След проверка на всички разходи за изкупуване на природен газ Комисията коригира предложената в днешното заявление на „Булгаргаз“ цена и я намали от 146,83 лв./mWh на 146,09 лв.

Според КЕВР обясняват, че една от основните причини за увеличението, в сравнение с ноември, е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През основния период за нагнетяване - август и септември, цените на международните газови борси са достигнали изключително високи нива и това е повишило цената на газа за „Чирен“.

От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на синьото гориво  нараства поради увеличеното потребление, най-вече от топлофикационните дружества. Допълнителен негативен фактор е и нарастването на борсовите индекси на международните пазари през последните дни на ноември”, посочват още от Комисията.