София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Харизанов: Властта губи сблъсъка когато определя протестиращите като платени и зависими

Коментар на политическия анализатор

Харизанов: Властта губи сблъсъка когато определя протестиращите като платени и зависими

Коментар на политическия анализатор

7 сЕвроком 7704


Последните изказвания и анализи показват, че започва да се промъква тезата, че продължават да искат оставката, но дори Господ да ни управлява – пак същите. Видно е, че социологическите нагласи не предполагат някакво сериозно разместване на върха в политиката. Така че като че ли липсата на някакъв изключително атрактивен, модерен, нов вариант за управление на държавата съвсем нормално сваля от енергията на тези протести. Това от друга страна не означава, че исканията им са неоснователни. Това каза политическият анализатор Георги Харизанов за агенция "Фокус".

"Управляващите правят прочистване на управлението и всички хора, за които има съмнения за корупция, демонстриране на липса на зависимост от партии, които никой не е овластил да управляват. Иска се модернизация на управлението, иска се електронно управление, нови инициативи по отношение на правосъдието, на реда, на сигурността. Мисля си, че всичко това е по силите на сегашното управление, защото и да има предсрочни избори конструкцията в парламента няма да е кой знае колко по-различна от тази", каза още той.

Той коментира, че политическият сезон все още не е приключил, а дори нещата могат и да ескалират. "Ваканцията на парламента сама по себе си е основание да кажем, че политическият сезон е свършил, защото виждате, че интензитетът на събитията продължава всеки ден. Тепърва се чакат нови решения от страна на управляващите. Това, че парламентът е във ваканция по никакъв начин не може да ни доведе до извода, че сезонът е свършил и сега един месец ще си почиваме и ще забравим за политиката. Напротив, мисля, че едва ли ще има много изненадани дори ако се наложи парламентът да прекрати своята почивка за извънредни заседания. Мисля си, че интензитетът на събитията го предполага", обясни той.

Според него  всяка една власт е загубила предварително сблъсък, в който парира исканията на гражданското общество с контрапропаганда от сорта на това, че са партийци, че са платени и зависими.