Начало Новини Предавания На живо

Китай се опитва да се отърве от зависимостта от долара

Пекин намалява депозитите в американски облигации

Китай се опитва да се отърве от зависимостта от долара

Пекин намалява депозитите в американски облигации

6 месецаИкономика 19 Боряна Райчева


Търговската война между САЩ и Китай увеличава риска от финансова раздяла между двете най-големи икономики в света, сочи доклад на ANZ Research. За да разнообрази зависимостта си от долара, Пекин диверсифицира резервите си. Постепенно Китай намалява депозитите в американските облигации, увеличавайки обема на покупките на злато.

Според прогнозата на ANZ, Пекин ще управлява своите рискове чрез диверсификация на валутните резерви, както и увеличаване на „резервите в сянка“. Към юни тази година 59% от валутните резерви на Китай се държат в долари.

„Диверсификацията на валутните резерви до голяма степен съответства на неотдавнашните политически стъпки на администрацията на Си за насочване към търговските отношения на Китай извън Съединените щати. Китай и по-общо казано, азиатският регион, все още са силно податливи на колебанията на долара “, казва Пол Xiao, икономист от Pinebridge Investment, в интервю за CNBC.

Пекин продължава да увеличава покупките на злато. Официалните му златни резерви са на рекордно ниво от 1 959,5 тона.

Зависимостта от долара в корпоративния сектор е висока. Външният дълг на китайските компании се оценява на 500 млн. Долара. Това е потенциален проблем, тъй като доларът се засили силно срещу реминбите по време на търговската война между Вашингтон и Пекин.