София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Кметовете: Планът за възстановяване да бъде внесен до 30 април

Според НСОРБ трябва да се приеме Програма за енергийна ефективност на сградния фонд

НСОРБ настоява Планът за възстановяване и устойчивост на България да бъде внесен в Еврокомисията в определения срок - до 30 април.

В процеса на преговорите с ЕК могат да бъдат финализирани текстовете по политиките и проектите, които предизвикват дискусии на национално ниво. Считаме, че това е възможност страната ни да разчита, че до края на 2021 г. ще получи първите 13% авансови средства по Плана, пишат кметовете в официална позиция

Те оценяват положително и настояват следните  проекти да останат във финалната версия на плана:

- Структурирането на интегрирана Програма за енергийна ефективност на сградния фонд, в това число и за енергийно ефективни мерки в публични и частни сгради (вкл. и паметници на културата), както и за модернизация на уличното осветление. НСОРБ настоява за продължаването на тази програма още от 2019 г. Въвеждането на мерки за енергийна ефективност е и компонент от Зелената сделка, като част от мерките за намаляване на вредните емисии (Renovation Wave).

НСОРБ не разглежда въвеждането на мерки за енергийна ефективност като „саниране“ и „стиропор“, а като комплекс от дейности, водещи до подобряване на съответния енергиен клас на сградите, в които се инвестира. Разбирайки многоаспектността на задачата, НСОРБ подготвя и подписване на меморандуми за партньорство с браншови организации на специалистите в строителния процес - архитекти, инженери в инвестиционното проектиране, строители и др. за съвместна координация на усилията.

- Програмата за изграждане/доизграждане/реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи, вкл. и пречиствателни станции за отпадъчни води, за агломерациите между 2 000 и 10 000 е.ж., като настояваме ресурсът да бъде увеличен и да бъде разширен обхватът и за агломерациите между 2 и 5 хил. е.ж.;

- Ресурсът за дигитализация на общинските архиви – регистъра на населението от 1 януари 1890 г. до днес. Този проект ще улесни предоставянето на услуги по гражданското състояние на населението и е сериозна стъпка в подкрепа на усилията за предоставяне на електронно административно обслужване.

- Ресурсът за създаване на Единна информационна система по устройство на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!