София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Коя е фирмата, допуснала африканската чума в България? (ВИДЕО)

Историята на "Златната локва"

Коя е фирмата, допуснала африканската чума в България? (ВИДЕО)

Историята на "Златната локва"

6 месецаОбщество 56 Боряна Райчева


В последния ден от работата на първия кабинет на Борисов БАБХ сключва договор с фирмата Пи.Еф.Си ЕООД, с който я упълномощава да събира такса дезинфекция на Капитан Андреево и Лесово. Този договор не фигурира никъде в сайта на агенцията, сочи разследване на журналистката Генка Шикерова и Антикорпуционния фонд АКФ. Този казус става известен още през 2013 година като „Златната локва”.
На въпросната фирма, която до този момент няма никакъв опит в дейността по дезинфекция, е възложено да следи за контрола върху влизащите в страната превозни средства. Прави впечатление, че самото дружество е създадено през февруари 2013 година, буквално дни преди да спечели и конкурса за избор на изпълнител на профилактична дезинфекция.

Видеото от разследването вижте тук:

 

Разследването от октомври месец тази година сочи, че за пет години Пи.Еф.Си ЕООД, която до този момент извършва въпросната дейност, е спечелила 27 млн. лева, благодарение на публичната дейност, възложена от БАБХ.
Половин милион лева е сумата, която България годишно е събирала от преминаващите през Капитан Андреево автомобили. Защо държавата се е отказала от тази доходоносна дейност, взимайки се предвид факта, че разполага и с необходимия потенциал и специалисти, които да се за грижат за контрола, не е ясно.
За пет години фирмата Пи.Еф.Си ЕООД увеличава печалбата си цели пет пъти – от 1,3 млн. лева до 8,7 млн. лева. Всъщност, разходите по дейността са 10 пъти по-малко от печалбата, т.е. има много нисък разход, много малка инвестиция.
Според нормативната уредба профилактичната дезинфекция трябва да се осъществява от официални ветеринарни лекари, които са държавни служители - само от БАБХ. Законът не позволява дейността да се извършва от други лица.
На фирмата е възложено също и да събира дължимите държавни такси, които да внася в държавния бюджет, което също не отговаря на изискванията на закона.
Агенцията по храните отказва да предостави въпросния договор, сключен с фирма Пи.Еф.Си. ЕООД. В него обаче е посочено, че фирмата има право да изпълнява дейността за срок от 5 година. Пи.Еф.Си обаче продължава да осъществява контрола и до днес. 
А епидемията от АЧС засегна стотици домакинства, които бяха принудени да умъртвят своите свине, лишавайки се от прехрана и доходи. Компенсацията за домакинство, избило животните си е 300 лева.